main content

Раф кофесі: жарыққа шығару тарихынан бастап түпнұсқа рецепттерге дейін

Раф — тәтті, кілегейлі кофені ұнататындарға арналған сусын. Мақалада біз оның тарихын айтып береміз және оны үй жағдайында дайындаудың қарапайым рецептерімен бөлісеміз.

Раф кофесі — эспрессо негізіндегі тәтті кофе-сүт сусыны. Рафтың нәзік кілегейлі дәмі мен жібектей бүркеуіш құрылымы тым қанық кофені ұнатпайтындарға немесе танымал сусынмен танысуды енді бастағандарға ұнайды. Оны сондай-ақ тәтті құмарлар бағалайды, әсіресе — әртүрлі қоспалары бар нұсқаларды.

Біздің мақаламыздан раф кофесі туралы көбірек біліп, оны үйде дайындауға тырысыңыз! Біз NESCAFÉ® еритін кофесінің негізінде қайталауға болатын классикалық рецептпен де, оның әртүрлі нұсқаларымен де бөлісеміз!

Раф кофесінің пайда болу тарихы

Раф кофесінің рецептісінің пайда болуының нақты тарихы белгісіз, бірақ жалпы қабылданған нұсқаға сәйкес, ол 1990 жылдары Мәскеудегі «Coffee Bean» кофе дүкенінде пайда болды, онда келушілер дәндерді үйге сатып алып, сонымен бірге хош иісті кофе іше алатын.

Дүкендегі кофехананың тұрақты тұрғындарының арасында Рафаэль есімді жас жігіт болды, ал оған ұнау қиын мәселе болатын: ол қанық эспрессоны да, теңдестірілген американоны да, тамшылы кофеқайнатқыштан шыққан нәзік сүзгі кофесін де ұнатпайтын. Қонақты қуанту үшін баристалар қоспалармен және олардың пропорцияларымен тәжірибе жасаған. Алдымен олар сүт пен ваниль қанты қосылған сүзгі кофесін дайындайтын, кейінірек сүттің орнына майлылығы әртүрлі кілегей қосуды бастады. Содан кейін эспрессо, 10% кілегей, қамыс және ваниль қантын қосып, стимермен (қысыммен бу шығатын эспрессо кофе машинасына кірістірілген металл түтігімен) шайқауға тырысты.

Ақыры Рафаэль сусынның нәзік дәмі мен жібектей құрылымына риза болып, содан бері соған үнемі тапсырыс беріп жүретін. Көп ұзамай жас жігіттің достары Рафаэль сияқты кофеге құштарланды. «Рафқа сияқты» деген сұраныс тым жиі естіле бастағанда, «Coffee Bean» баристалары сусынды мәзірге қосып, атауды бізге таныс «раф» деп қысқартты.

Бүгінгі таңда ресейлік сусын отанында өте танымал, ал шетелде бұл туралы аз адам біледі.

Құрамы, раф кофесінің капучино мен латтеден айырмашылығы

Классикалық раф кофесінің құрамына эспрессо, кілегей, қамыс және ванильді қант кіреді. Сусынның стандартты көлемі 130–160 мл құрайды, бірақ бүгінде кофеханаларда 270 мл немесе тіпті 320 мл раф табуға болады.

Отличие раф от капучино и латте

Раф кофесінің, капучиноның және латтенің бетіндегі көбік сусындарға көрнекі ұқсастық береді. Бірақ олардың арасында бірқатар айырмашылықтар бар:

  1. Дайындау әдісі: раф кофесі үшін барлық ингредиенттерді бірден араластырып, массасы біртекті және сәл кеуекті болғанша шайқаңыз. Капучино мен латте үшін сүт бөлек шайқалады, сондықтан сусындардың бетінде әрқашан қалың, тығыз көбік болады. Латте дайындау ережелерін біздің мақаламызда оқыңыз.
  2. Құрамы: латте мен капучинодан айырмашылығы ретінде, раф дайындау үшін қанттың екі түрі (қамыс пен ваниль) және сүттің орнына кілегей қолданылады.
  3. Дәм-хош иісті ерекшеліктері: ваниль қанты мен кілегейдің арқасында рафтағы кофе ноталары капучино мен латтеден айырмашылығы әрең байқалады.

Раф кофесін нәзік дәмі мен еріген балмұздаққа ұқсас нәзік құрылымы үшін жақсы көреді. Сусынның құрамындағы қанық эспрессо кілегей, қант және ваниль ноталарымен өтеледі. Кілегей, қант және эспрессоның бірегей үйлесімі арқылы раф сусынның нәзік құрылымын және жағымды кілегейлі ванильді дәм қалатынын бағалайтын әуесқойларын тапты!

Дайындау ерекшеліктері

Стандартты раф үшін сізге 30 мл эспрессо, 100 мл 10% кілегей, 1 ш. қ. ваниль қанты және 1 ш. қ. қамыс қанты қажет болады.

Эспрессо порциясын автоматты немесе мүйзіше кофе машинасында қайнатып алуға болады. Сіз сондай-ақ турка, гейзер кофеқайнатқышты пайдалана аласыз немесе NESCAFÉ® еритін кофеден раф негізін жасай аласыз. Ол үшін 1 шай қасық кофе мен 30 миллилитр ыстық суды араластырыңыз. Мысалы, кофе-сүт сусыны үшін бай дәмі мен хош иісі бар NESCAFÉ® Gold Barista немесе одан да қарқынды NESCAFÉ® Gold Origins Alta Rica өте қолайлы. Эспрессо дайындау туралы бөлек мақалада оқыңыз.

Шайқап алу үшін сізге қол капучинаторы, френч-пресс немесе стимер қажет. Кілегейдің оңтайлы температурасы 60 °C-тан 65 °C-қа дейін, бірақ егер сіз стимерді қолдануды жоспарласаңыз, онда суық кілегейлі алыңыз: осылайша раф үлпілдек және нәзік болады.

Дайындау принципі қарапайым: бөлек ыдыста кофе, кілегей мен қантты араластырып, жұмсақ көбік пен көптеген микро көпіршіктер пайда болғанша шайқаңыз.

Сіз рафты сүйікті дәмдеуіштермен немесе шоколад жоңқасымен безендіре аласыз немесе оны сол күйінде қалдыра аласыз — бұл дәм мәселесі!

Үйде дайындауға арналған танымал раф рецептері

Әртүрлілік үшін классикалық раф кофесіне шәрбат, жидектер, жемістер, дәмдеуіштер және т.б. қосуға болады. Біз сіздің кішкентай гастрономиялық жаңалықтарыңыз болатын ерекше рецепттердің таңдауын жасадық!

Банан

Ингредиенттер:

  • эспрессо кофесі — 30 мл;
  • майлылығы 10% кілегей — 150 мл;
  • піскен бананның жартысы;
  • ванильді қант — 1 шай қасық;
  • кәдімгі қант (қоңырмен алмастырылуы мүмкін)— 1 шай қасық.

Қалай дайындау керек: бөлек ыдыста бананды шанышқымен езіңіз. Жылы кілегей, эспрессо және қант қосыңыз. Қоспаны блендермен біртекті болғанша шайқаңыз. Биік стақанға құйыңыз және қалауыңыз бойынша көпіршітілген кілегей мен безендіріңіз. Ләззат алыңыз!

Егер сіз тым тәтті сусындарды ұнатпасаңыз, онда қант мөлшерін өз талғамыңызға қарай азайтыңыз.

Лаванда

Ингредиенттер:

  • эспрессо кофесі — 30 мл;
  • майлылығы 10% кілегей — 150 мл;
  • лаванда шәрбаты — 10 мл;
  • ванильді қант — 1 шай қасық;
  • кәдімгі қант (қоңырмен алмастырылуы мүмкін)— 1 шай қасық.

Қалай дайындау керек: кофе тартқышта лаванда гүлдері бар қантты ұнтақтаңыз. Бөлек ыдыста алынған «ұнтақты», эспрессо мен жылытып алынған кілегейлі біріктіріңіз. Жібектей көбік пайда болғанша жақсылап шайқаңыз. Сусынды биік шыны стақанға құйып, қалауыңыз бойынша ванильді шәрбатпен немесе лаванда бұтағымен безендіріңіз.

Апельсин

Ингредиенттер:

  • эспрессо кофесі — 30 мл;
  • майлылығы 10% кілегей — 150 мл;
  • қамыс қанты — 2 шай қасық;
  • бір апельсиннің жаңа қабығы немесе 1 ас қ. апельсин шәрбаты.

Қалай дайындау керек: бөлек ыдыста апельсин қабығын қант пен эспрессомен біріктіріп, блендермен немесе капучинатормен шайқаңыз. Жылытып алынған кілегейлі қосып, қоспаны біртекті болғанша шайқаңыз. Қабықтың бөлшектерін кетіру үшін сусынды сүзіп алыңыз. Биік стақанға құйып, апельсин тілімімен немесе шәрбатпен безендіріңіз.

Егер сіз шәрбатты қолдансаңыз, онда сізге қант аз қажет болады — мұнда сіздің талғамыңызға сүйеніңіз. Біз сусынға жаңа сығылған апельсин шырынын қосуды ұсынбаймыз, өйткені кілегей жеміс қышқылдарының әсерінен «ұйып қалады».

Кокос

Ингредиенттер:

  • эспрессо кофесі — 50 мл;
  • кокос сүті — 250 мл;
  • ванильді қант — 1 шай қасық;
  • безендіруге арналған кокос жоңқасы.

Қалай дайындау керек: кокос сүтін 65°C-тан артық емес жылытып алыңыз. Бөлек ыдыста кофе, қант және сүтті араластырыңыз, жібектей көбік пайда болғанша шайқаңыз. Мөлдір стақанға құйып, үстіне кокос жоңқасын себіңіз. Егер қол астыңызда кокос сүті болмаса, онда классикалық рафты дайындап, оған бір ас қасық кокос шәрбатын қосыңыз, ол сусынға нәзік хош иіс береді!

Ірімшік

Ингредиенттер:

  • эспрессо кофесі — 50 мл;
  • майлылығы 10% кілегей — 200 мл;
  • кілегейлі балқытылған ірімшік — 50 г;
  • қоңыр қант — 1 шай қасық;
  • безендіруге арналған бадам жоңқасы.

Қалай дайындау керек: кілегейді жылытып алыңыз, кофе, ірімшік және қант қосып, біртекті болғанша шайқаңыз. Мөлдір стақанға немесе сүйікті шыныаяққа құйыңыз. Қалауыңыз бойынша бадам жоңқасымен безендіріңіз және ләззат алыңыз!

Қорытынды

Раф 30 жыл бұрын Ресейде ойлап табылған, және де «кіші» жасына қарамастан, сусын өз отанында өте танымал. Тәжірибесі бар кофесүйгіштер мен жаңадан бастаушыларды кофенің нәзік хош иісі, тәтті ноталары мен ванильді жанасулары бар бай, кілегейлі дәмі қызықтырады. Раф таңғы асты немесе істер арасындағы үзілісті тамаша толықтырады. Сондай-ақ, бұл достар мен туыстар үшін дәмді сияпат болады.

Раф на растворимом кофе НЕСКАФЕ®

Енді сіз раф кофесінің әртүрлі нұсқаларын қалай жасау керектігін білесіз — тек дәм татып, сүйікті дәміңізді табу ғана қалады. Сусынды дайындау үдерісін жеңілдету үшін арнайы қуырудың премиум дәндерінен жасалған NESCAFÉ® еритін кофесін негіз ретінде алыңыз!