Раф кофесінің рецептісінің пайда болуының нақты тарихы белгісіз, бірақ жалпы қабылданған нұсқаға сәйкес, ол 1990 жылдары Мәскеудегі «Coffee Bean» кофе дүкенінде пайда болды, онда келушілер дәндерді үйге сатып алып, сонымен бірге хош иісті кофе іше алатын.
Дүкендегі кофехананың тұрақты тұрғындарының арасында Рафаэль есімді жас жігіт болды, ал оған ұнау қиын мәселе болатын: ол қанық эспрессоны да, теңдестірілген американоны да, тамшылы кофеқайнатқыштан шыққан нәзік сүзгі кофесін де ұнатпайтын. Қонақты қуанту үшін баристалар қоспалармен және олардың пропорцияларымен тәжірибе жасаған. Алдымен олар сүт пен ваниль қанты қосылған сүзгі кофесін дайындайтын, кейінірек сүттің орнына майлылығы әртүрлі кілегей қосуды бастады. Содан кейін эспрессо, 10% кілегей, қамыс және ваниль қантын қосып, стимермен (қысыммен бу шығатын эспрессо кофе машинасына кірістірілген металл түтігімен) шайқауға тырысты.
Ақыры Рафаэль сусынның нәзік дәмі мен жібектей құрылымына риза болып, содан бері соған үнемі тапсырыс беріп жүретін. Көп ұзамай жас жігіттің достары Рафаэль сияқты кофеге құштарланды. «Рафқа сияқты» деген сұраныс тым жиі естіле бастағанда, «Coffee Bean» баристалары сусынды мәзірге қосып, атауды бізге таныс «раф» деп қысқартты.
Бүгінгі таңда ресейлік сусын отанында өте танымал, ал шетелде бұл туралы аз адам біледі.