Флэт уайт 1980 жылдары Австралияда немесе Жаңа Зеландияда ойлап табылған: елдер арасында сусынның отаны деп аталу құқығы үшін әлі де даулар бар. Австралиялықтар мен жаңа зеландиялықтар әдетте кофені «қара» (black), — сүтсіз, — және «ақ» (white) — сүтпен деп бөлетін. Дәл осындай белгілеулер XX ғасырда еуропалық иммигранттар ашқан Сидней, Мельбурн және Оклендтегі алғашқы кофеханалардың мәзірінде пайда болды. Келушілерге ыңғайлы болу үшін эспрессо «шорт-блэк» (қысқа қара), американо «лонг-блэк» (ұзын қара) деп аталынды, ал «уайт» (white) сөзімен сүт қосылған кофенің барлық түрлерін атайтын.
Кафе иелерінің — Еуропадан шыққан адамдардың — түсінігінде «ақ» кофе сусындарының қатарына дәстүрлі капучино мен латте кірді. Бірақ австралиялық және жаңа зеландиялық сиырлардың сүті майлы болғаны соншалық, капучинодағы көбік тым тығыз және көлемді, үлкен ауа көпіршіктері бар болатын болып шықты. Ал латте өз кезегінде кофехана қонақтарына жеткілікті түрде қанық және айқын емес болып көрінді. Сонымен қатар, көбік қақпағы үйреншікті емес болды және кофе дәмінен ләззат алуға кедергі келтірді: өйткені үйде австралиялықтар мен жаңа зеландиялықтар френч-прессте қанық кофе дайындап, қалауы бойынша саптыаяққа аз ғана сүт қосатын.
Маркетолог және кофені қатты жақсы көретін Питер Томсонның айтуынша, жаңа «ақ» сусынның атауы кофехана қонақтарының бірі капучиноға қарағанда аз, бірақ латтеге қарағанда көбірек көбік жасауды сұрағанының арқасында пайда болды. Бариста қонаққа сүт пен көбік аз мөлшері бар эспрессо берді. Келуші оны «жалпақ ақ» — флэт уайт деп атауға шешім қабылдады. Ақ — себебі ол сүтпен, ал жалпақ — себебі кейбір елдерде көпіршіксіз сусындарды осылай атайды.