Аталған қасиеттерге жағымды хош иіс пен ұзақ қалатын дәмді қосу қалады. Жалпы, дұрыс эспрессо сүтті қосқаннан кейін де ұзаққа созылатын және сақталатын жеткілікті күшті дәмі бар сусын ретінде сипатталуы мүмкін.
Дәстүрлі түрде эспрессо кофе машинасында қайнатылады. Дайындау үшін қатаң баптаулар қолданылады: су 87-95 градусқа дейін қыздырылады, эспрессо камерасындағы қысым 9 бар деңгейінде орнатылады. Сусынның қасиеттеріне тағы кофенің сапасы, оны сақтау шарттары, қоршаған ортаның ылғалдылығы және температурасы әсер етеді.
Классикалық эспрессо порциясын дайындау үшін біз осындай пропорцияларды ұстануға кеңес береміз:
- Ұнтақталған кофе — 7 г (немесе 18 г кофе дәндері).
- Су — 30 мл.
Біз эспрессо дайындаудың одан да қарапайым әдісін білеміз — еритін кофеден, мысалы, NESCAFÉ®. Сусынды дайындау көп уақыт алмайды: сізге тек еритін кофеге қайнаған су қосу керек.
NESCAFÉ® желісінде сіз нәзік пен биязыдан жарқын мен қаныққанға дейін кез келген дәмге арналған қуырылудың әр түрлі дәрежелерінің дәндерінен дайындалған кофені таңдай аласыз.
Эспрессоның бір порциясы (25–30 мл) қандай қасиеттерге ие:
- Кофеин мөлшері — орта есеппен 40 мг (EFSA — Еуропалық азық-түлік қауіпсіздігі қауымдастығының мәліметтері бойынша);
- Энергетикалық құндылығы — 2,25 ккал.
Барлығына белгілі кофеиннен басқа, эспрессода басқа заттар да бар. Мысалы, оның құрамында кофе, лимон және алма қышқылдары, минералды заттар, тіпті дәрумендер бар екенін білдіңіз бе? Экстракция (ұнтақталған кофеден заттарды шығарып алу үдерісі) кезінде сусынның дәміне, хош иісіне әсер ететін кофенің пайдалы қосылыстары шығарылады.
Кофе қаптамасының сыртында кофенің сұрпы және оны қуыруы көрсетілетіні есіңізде ме? Эспрессо үшін кофе қандай критерийлерге сәйкес келуі керек және неге екенін аздап айтқымыз келеді.