main content

Капучино кофесі дегеніміз не және оны үйде қалай дайындау керек

Капучино (Cappuccino) — бұл эспрессо мен сүтті үйлесімді түрде біріктіретін 150–180 мл кофе сусыны. Капучино дайындау үшін эспрессоның бір порциясын алып, сүтті алдын ала шайқайды: көбік қақпағының қалыңдығы кем дегенде 1 см болуы керек.

Барлық кофе сусындарының ішінде капучино — ресейліктер арасында ең танымал сусын, және де оны көбінесе таңертең ішеді. Егер сіз оның жанкүйерлерінің қатарында болсаңыз, онда сізді сусынның тарихы туралы және үй жағдайында — тіпті кофе машинасынсыз — капучиноны қалай дайындау керектігі туралы білу қызықтырады. Біздің мақаламызда біз сіздермен дәстүрлі рецептімен және оның қызықты нұсқаларымен бөлісеміз. Сондай-ақ, NESCAFÉ® еритін кофесінің негізінде дәмді және сапалы сусынды қалай дайындау керектігін айтып береміз!

Интересные факты о капучино
Мазмұны

Капучино тарихы, атауы қалай пайда болды?

Капучиноның отаны болып Италия саналады. Кофенің атауы — «капучино», — капуциндердің монахтар орденінің атауынан шыққан деп болжанады.

Бір нұсқа бойынша, кофе-сүт сусынын XVI ғасырда Римге жақын монастырьлардың бірінде тұратын капуцин монахтары ойлап тапқан. Монахтар ордені өз атауын орден мүшелері киген үшкір капюшондардың (cappuccio) арқасында алды. Ежелгі уақытта шіркеу қара кофені құптамады, сондықтан тапқыр сопы болуға дайындалатындар қуаттандыратын сусынды сүтпен сұйылтатын. Үлпілдек көбікті алу үшін сүтті ұзақ уақыт бойы қолмен шайқайтын, содан кейін оны кілегеймен алмастырды — одан көбік одан да үлпілдек болып шығатын.

Басқа нұсқа бойынша, капучино кофесі 1901 жылы эспрессо дайындау механизмін ойлап тапқаннан кейін пайда болды. Машина жасап шығарған буды сүтті шайқау үшін қолданып, алынған көбікті эспрессоға қосты бастады. Ақ көбік қалпақшасы бар қара қоңыр сусынның түсі капуцин монахтарының киімдерін еске түсірді. Осылайша капучино атауы пайда болды.

Капучино үшін кофе дәндерін қалай таңдау керек

Дайын сусынның дәмі мен хош иісі кофе дәндерінің сапасына байланысты. Капучино дайындау үшін дәндерді таңдағанда не іздеу керектігін айтамыз.

Кофе сұрпы

Капучино үшін негіз — эспрессо порциясын —тиісінше 70%-дан 30%-ға дейінгі қатынастағы Арабика мен Робуста қоспасынан, немесе блендінен дайындау ұсынылады. Арабика жидек қышқылын, цитрус пен гүл ноталарын береді. Робуста қанықтық, жеңіл ащылық және нан мен дәмдеуіштер реңктері бар шоколадты жаңғақ ноталарын қосады.

Қуыру

Капучино дайындау үшін, егер сіз қанығырақ кофені ұнатсаңыз, орташа немесе қараңғы қуырылған дәндерді таңдаған дұрыс. Жеңіл қуыру сусынға жеткілікті қарқынды дәм бере алмайды, ал кофе дәндерінің хош иісі көбіктенген сүтті қосқаннан кейін азайып кетеді.

Ұнтақтау

Дайын капучиноның дәмі дәндерді ұнтақтау дәрежесіне байланысты. Қайнату немесе экстракция үдерісі кезінде — кофе машинасындағы ыстық су ұнтақталған кофе арқылы өтеді. Сонымен қатар, эфир майлары, кофеин және кофе дәнінің құрамына кіретін басқа заттар — сусынды өзіне тән дәм мен жарқын хош иіспен қанықтырады. Бірақ егер ұнтақтау дұрыс таңдалмаса, бұл жүзеге аспайды. Сонымен, тым ірі ұнтақтау кезінде кофе су татып кетеді, оның дәмі түсініксіз болады, ал хош иісі толық ашылмайды. Тым ұсақ ұнтақталған дәндерден дайындалған сусын ащы болып, жағымсыз дәм қалдырады. Орташа ұнтақталған кофені таңдаған дұрыс, сонда эспрессо теңдестірілген, бай және толыққанды болады.

Балғындық

Бай дәмі бар хош иісті капучино дайындау үшін дәндер жаңа қуырылған болу керек. Ұзақ уақыт сақтаған кезде эфир майлары кофеден шығады, және де сусындар дәмі мен хош иісі бойынша көп қырлы мен толыққанды болып шықпайды. Сондықтан жаңа қуырылған дәндерді екі ай ішінде қолданып алған жөн. Ұнтақталған кофе ұнтақталғаннан кейін бірден дәм мен хош иісті қасиеттерін жоғалтады. Сусынның әр шыныаяғы кофе дәнінің қаныққан дәмі мен бай хош иісімен қуанту үшін оны бір аптадан артық сақтамауға тырысыңыз.

Капучино үшін сүтті қалай таңдау керек

Қалың, үлділдек, тығыз көбіксіз капучино қандай капучино? Оның сапасы, әрине, сүтке байланысты. Шайқау әдісіне қарамастан, «дұрыс» сүт — бұл керемет нәтиженің кілті.

Капучиноға арналған сүттің құрамында қаймағы алынбаған сүт болуы керек. «Сүт сусыны» немесе «құрғақ сүттен қалпына келтірілген сүт» деген белгілерден аулақ болыңыз.

Ең дұрысы, сүт пастерленген болуы керек — бұл өндірісте өнім шамамен 70 °C температурада жылулық өңдеуден өткенін білдіреді. Бұл оның пайдалы қасиеттерін сақтайды, ал ауру тудырғыш бактериялар өледі. Мұндай сүт тоңазытқышта 5-10 тәуліктен астам сақталмайды.

Сүттегі ақуыз мөлшері кем дегенде 3% болуы керек. Оңтайлы май мөлшері — 3,5% немесе одан көп.

Негіз — эспрессо дайындау

Стандартты капучино порциясы үшін сізге автоматты кофе машинасында немесе эспрессо машинасында ұнтақталған кофе мен судан дайындалатын классикалық эспрессо порциясы қажет. Бір порцияға 7 г ұнтақталған кофе мен 30 мл су қажет. Шыныаяқты алдын ала қыздырып, кофе беру шүмегінің астына қойыңыз. Егер сіз эспрессоны автоматты кофе машинасында дайындап жатсаңыз, онда дәндерді тиісті бөлікке салыңыз және кофе дайындау нұсқауларын орындаңыз. Егер сізде мүйізше түріндегі эспрессо машинасы болса, онда ұнтақталған кофені мүйізшеге салып, пайдаланушы нұсқаулығындағы қадамдарды орындаңыз. Егер сіз құрылғыға арналған нұсқаулықтағы ұсыныстарды ұстанатын болсаңыз, онда эспрессо бай, тығыз және хош иісті болып шығады.

Туркада

Сіз сондай-ақ капучино үшін негізді туркада дайындай аласыз: сіз, әрине, эспрессоның классикалық нұсқасын емес, бай дәмі бар қанық қара кофе аласыз.

100 мл су үшін екі қасық ұнтақталған кофе жеткілікті. Турканы отқа қыздырыңыз, кофе салыңыз және тағы біраз қыздырыңыз. Су қосып, сусынның бетінде көбік пайда болғанша күтіңіз. Турканы оттан алып, сәл салқындатыңыз, содан кейін сусынды көбік пайда болғанша қайтадан қыздырыңыз. Бірақ қайнағанға дейін емес! Турканы оттан алыңыз және қара кофені капучино саптыаяғына құйыңыз.

Еритін кофе негізінде

Нәзік капучино дайындау үшін қымбат кофе машинасын сатып алудың қажеті жоқ — NESCAFÉ® сияқты еритін кофені алуға болады. Сусынды дайындау үшін еритін кофенің үстіне ыстық су құю жеткілікті. NESCAFÉ® желісінде әркім өз қалауы бойынша сусын дайындай алатындай етіп әр түрлі қуырылған дәндерден жасалған кофе түрлері ұсынылған.

Капучино үшін Арабика негізіндегі арнайы «алтын» қуыруы бар NESCAFÉ® Gold дәндерді қараңғы қуыру арқасында одан да бай және қанық дәмі бар NESCAFÉ® Gold Aroma Intenso немесе хош иіс пен дәм реңктерінің барлық толықтығын ашу үшін қараңғы және ақшыл қуырылған дәндерді біріктіретін NESCAFÉ® Gold Barista, тура келеді.

Болашақ капучиноның негізін сипатталған әдістердің бірімен дайындағаннан кейін, кофеге тек үлпілдек көбік пайда болғанша шайқалған сүтті қосу керек. Әрі қарай біз сізге оны қалай дайындау керектігін айтып береміз.

Көбікті дайындаймыз

Капучиноның бар сұлулығы — үйде де оңай дайындалатын нәзік сүт көбік қалпақшасында! Фактуралық көбігі бар сүйікті кофеңізден ләззат алу үшін бариста курстарын аяқтаудың немесе қымбат кофе машинасын сатып алудың қажеті жоқ: үйде капучино сүтін кофеханадан кем дегенде үш жолмен шайқап алуға болады.
Көбікті дайындаймыз

Френч-пресс

Френч-пресс көмегімен көбік дайындау үшін сүтті плитада немесе микротолқынды пеште қыздырыңыз. Бірақ қайнатпаңыз: температура шамамен 60-65 °C болуы керек. Френч-прессты сүтпен шамамен ⅔ толтырыңыз, көбікке орын қалдырыңыз — қақпақпен жабыңыз. Піспекті серпімді, үлпілдек көбік пайда болғанша 30 секунд көтеріңіз және түсіріңіз. Кофеге көбіктенген сүтті қосыңыз. Көбікке әдемі өрнек жасау үшін саптыаяқтың ортасына құюға тырысыңыз.

Қолмен көпірткіш

Құрылғының тағы бір атауы — қол капучинаторы. Бұл сүт немесе кілегейдің порциясын тез шайқап алуға болатын бұлғауыш қағидаты бойынша жұмыс істейтін электрлік шағын блендер. Құрылғының қуатына байланысты үдеріс 3-5 минутты алуы мүмкін. Сүтті 50-65°C температураға дейін қыздырып, ыңғайлы ыдысқа құйып, үлпілдек көбік пайда болғанша шайқау керек. Дайын болған кезде — кофе бар шыныаяққа құйыңыз. Көбік тығыз, біртекті және қалың болуы үшін, бұлғауышты сүт бар ыдыста бір орында қозғалтпай ұстау керек: егер сіз капучинаторды түсіріп, көтере берсеңіз, бұл артық ауа көпіршіктерінің пайда болуына және көбіктің тым бос құрылымына әкеліп соғады.

Автоматты көпірткіш

Электрлік көпірткіш, немесе капучинатор, — сүтті қажетті температураға дейін автоматты түрде жылытып алады және көбік пайда болғанша шайқайды. Құрылғының құрылымы әдеттегі электр шайнекке ұқсайды: қыздыру элементі сүтке арналған ыдысқа кірістірілген, ыдыстың беті жабыспайтын материалдан жасалған, түбінде серіппесі бар металл бұлғауыш немесе араластырғыш саптама орнатылған.

Көбікті дайындау үшін сүтті ыдысқа құйып, іске қосу түймесін басып, бағдарламаның аяқталуын күту жеткілікті. Автоматты көпірткіш таймер арқылы немесе қажетті температураға жеткенде өшеді.

Сіз өзіңіздің сүйікті кофеңізді іс-шаралар арасында қажетсіз қиындықсыз тез дайындай аласыз: NESCAFÉ® Cappuccino нәзік кофе сусынының дәмін татып көріңіз. Бірнеше минуттың ішінде сіз капучино шыныаяғын аласыз және бай кофе дәмі мен жеңіл сүт көбігінен ләззат ала аласыз!

Капучино дайындау ережелері, латтеден айырмашылықтары

Капучино дайындау ережелері, латтеден айырмашылықтары

Капучино американомен бірге эспрессо негізіндегі ең танымал сусындардың бірі болып табылады.
Көптеген кофеханаларда капучиноның стандартты порциясы ⅓ эспрессо, ⅓ жылы сүт және ⅓ сүт көбігінен тұрады және көлемі бойынша 150–180 мл құрайды. Бірақ, қаласаңыз, сусынның көлемін 200, 300 және тіпті 400 мл-ге дейін арттыруға болады, бұл ингредиенттердің мөлшерін пропорционалды түрде арттырады.

Капучиноның басты ерекшелігі — кофе дәндерінің бай хош иісі мен дәмі және сүттің сәл тәтті, нәзік, кілегейлі ноталарының тепе-теңдігі.

Жаңадан бастаушылар капучиноны кофе латтесімен шатастырады, бірақ сусындардың екі түрі арасында айтарлықтай айырмашылық бар:

  • стандартты капучино порциясының көлемі латте порциясынан аз;
  • латтеде кофенің бір бөлігіне жылы сүттің екі бөлігі алынады;
  • капучиноның дәмі мен хош иісінде кофе басым, ал латтеде кофе дәндерінің ноталары әрең сезіледі;
  • капучинодағы көбік латтеге қарағанда қалың болады.

Капучино кофесін қалай дұрыс беру керек

Капучино дайындалғанннан кейін бірден беріледі: алдын ала жылытып алынған, көлемі 180 мл немесе одан да көп, қалың қабырғалары бар саптыаяқта немесе шыныаяқта. Берудің оңтайлы температурасы — 65-70 °C. Қалауы бойынша сусынды даршынмен, какаомен немесе үгітілген шоколадпен безендіреді. Капучино берілгеннен кейін бірден ішіледі: көбік ерігенге дейін. Әйтпесе, сусын салқындап қалады да, шыныаяқта қарапайым сүт қосылған кофе қалады.

Капучино тәуліктің кез келген уақытында жарамды, дегенмен италиялықтар оны тек күннің бірінші жартысында ғана ішеді. Сусынға арналған классикалық жұп — жаңа піскен қытырлақ круассан. Сары майға негізделген жылы нан-тоқаш пен капучиноның кілегейлі дәмі бір-бірін тамаша толықтырады! Бірақ классикамен шектеліп қалмаңыз: тирамису, даршын қосылған тоқаштар, шоколадты маффиндер, омлеттер, ботқалар, жаңғақтар, крекерлер, вафлилер және тәтті емес нан-тоқаштар — осылар де кофе-сүт сусынымен тамаша үйлеседі.

Капучино негізі — эспрессо дайындалған кофеге байланысты тіскебасарды немесе десертті таңдауға болады. Осылай, ақшыл қуырылған дәндердің гүлдер мен дәмдеуіштердің ноталары мен айқын қышқылдығын май негізінде пісірілген нан-тоқаштармен, печеньелермен және бри, горгонзола, дорблю, камамбер, маскарпоне, моцарелла, рикотта, рокфор, сулугуни, фета сияқты жұмсақ ірімшікпен толықтыруға болады. Сэндвичтер, салаттар, ірімшік пен май қосылған тосттар орташа қышқылдығы мен жаңғақ ноталары бар орташа қуырылған дәндерден дайындалған кофеге жарайды. Ал қараңғы қуырылған дәндер негізінде дайындалған капучиноға шоколадты десерт беруге болады.

как правильно подавать кофе капучино

Капучиноның танымал және түпнұсқа рецепттері

Уақыт өте келе капучиноның одан да түпнұсқа нұсқалары пайда болды. Келесі жолы достарыңызды қонаққа шақырған кезде біздің рецепттердің бірін байқап көріңіз. Немесе демалу және үзілістен ләззат алу үшін өзіңізге «ерекше» капучино шыныаяғын дайындаңыз!
Рецепт капучино с чаем матча

Матча шайы қосылған

Матча — көк шайдың ұнтақталған жас жапырақтары. Матчаны бүгінде шай ретінде ішіп қана қоймай, ботқаға, негізгі тағамдарға, смузилерге, десерттерге және кофеге қосады. Мұндай қоспамен таныс сусындар мен тағамдар жаңа жасыл реңк пен ерекше дәмге ие болады.

Сусынды дайындау үшін эспрессо порциясы, 150 мл сүт, бір шай қасық матча шайы және хош иістендіргіштері жоқ бір ас қасық қант шәрбаты қажет.

Алдын ала жылытып алынған саптыаяқта қант шәрбаты мен матча ұнтағын араластырыңыз. Эспрессо порциясын қайнатыңыз, сүтті серпімді көбік пайда болғанша шайқаңыз. Қант шәрбатына эспрессо мен шайқалған сүтті қосыңыз. Матча-капучино дайын!

Дәмдеуіштер қосылған балды

Бал мен дәмдеуіштер қосылған сүйікті сусынның нұсқасы суық мезгілде жылынуға көмектеседі және жайлылық сезімін сыйлайды.

220 мл балды капучино дайындау үшін эспрессоның стандартты порциясы, майлылығы 3,2%-дан төмен емес 80 мл суық сүт, бір шай қасық сұйық бал мен ванильді шәрбат, ұнтақталған даршын және дәміне қарай үгітілген мускат жаңғағы қажет болады.

Сүтті қыздырып алып, үлпілдек көбік пайда болғанша шайқаңыз. Эспрессо порциясын дайындаңыз: оны қалың қабырғалары бар көлемді, алдын ала қыздырылған шыныаяққа бірден құюға болады. Кофеге ванильді шәрбат, бал, шайқалған сүт қосып, көбікті ұнтақталған мускат жаңғағы мен даршынмен безендіріңіз. Ләззат алыңыз!

Жаңғақты

Жаңғақтар кофе сусындарын керемет толықтырады: орташа қуырылған кофе дәндеріне тән жаңғақты, шоколадты немесе карамельді ноталары жарқын ашылады.

Бір порция дайындау үшін сізге стандартты эспрессо порциясы, 150 мл сүт, бір ас қасық жаңғақ шәрбаты және сусынды безендіру үшін ½ шай қасық ұнтақталған жаңғақ қажет.

Сүтті үлпілдек, серпімді көбік пайда болғанша шайқаңыз. Көлемі 200 мл немесе одан да көп болатын шыныаяқ алыңыз, қыздырып алыңыз және оған жаңғақ шәрбатын құйыңыз. Эспрессо порциясын дайындаңыз, шәрбат қосылған шыныаяққа құйыңыз. Көбікті қосып, оны туралған жаңғақтармен безендіріңіз. Сусын дайын!

Ванильді

Капучиноның ванильді нұсқасы — хош иісті дәмдеуіштердің, нәзік сүт көбігінің және бай кофенің үйлесімді тіркесі. Мұндай сусынның шыныаяғы нәтижелі күнге реттелуге немесе өзіңізбен бірге уақыт өткізуге көмектеседі.

Дайындау үшін бір порция эспрессо, 150 мл сүт және жарты ваниль бұршағы қажет.

Ваниль бұршағын ұзына бойына кесіңіз, тұқымдарды бөліп, сүт бар ыдысқа салыңыз. Қоспаны қайнатыңыз, оттан алыңыз, жабыңыз және 5-10 минутқа қалдырыңыз. Ваниль тұқымын бөлу үшін сүтті сүзіп, көбік пайда болғанша шайқаңыз. Алдын ала қыздырылған, көлемі 200 мл немесе одан да көп шыныаяқта эспрессо дайындаңыз. Егер қол астыңызда табиғи ваниль бұршағы болмаса, эспрессоға дәміне қарай ванильді шәрбат немесе ванильді қант қосыңыз. Көбіктенген сүтті кофе бар шыныаяққа құйыңыз. Дәмін көріңіз!

Қарақұмық балы және тұз қосылған

Қарақұмық балы кәріптас қызыл, қараңғы қоңыр немесе тіпті қара түсті және ауыз қуыратын дәмімен ерекшеленеді. Осындай ерекше ингредиент қосылған капучино тіпті ең талғампаз кофеманды да бей-жай қалдырмайды!

Бір порция үшін сізге стандартты эспрессо порциясы, 150 мл сүт, екі шай қасық қарақұмық балы және бір шымшым тұз қажет.

Эспрессо дайындаңыз. Сүтті қыздырыңыз, қарақұмық балын және тұзды қосып, біртекті кйге жеткенше шайқаңыз. Сүт қоспасын кофеге қосыңыз. Жаңа сусынды бірге дәмін көріге жақын адамыңызды шақырыңыз!

Кокос шәрбаты қосылған

Кокос шәрбаты кофенің әдеттегі дәміне нәзік тропикалық нота қосады. Дайындау үшін эспрессо порциясы, 150 мл сүт және бір ас қасық кокос шәрбаты қажет.

Шәрбатты жылытып алынған шыныаяққа құйыңыз, жаңа дайындалған эспрессо қосыңыз. Сүтті үлпілдек көбік пайда болғанша шайқаңыз және кофеге қосыңыз. Кокос реңкі бар нәзік капучино дайын!

Ерекше және қызықты фактілер

Кофе капучино
  • Алдымен сұлулық үшін капучинодағы көбікті даршынмен себетін, бірақ уақыт өте келе баристалар сүт көбігінің бетінде белгілі бір фигураларды — «жүректерді», жапырақтарды немесе алмаларды жасауды үйренді, енді олар жаңа, "латте-арт" деп аталатын, сүт көбігінің бетіне сурет салу өнерінде жарысады.
  • Кофенің шынайы білгірлері үшін капучиноның мәні — құрылымында, сүттің тәттілігінде, теңдестірілген кофе дәмінде және сусынның дұрыс температурасында.
  • Австрия тұрғындары сүт көбігінен қақпақшасы бар кофе Италияда емес, олардығ отанында ойлап табылды деп мәлімдейді.
  • Капучинатордың алғашқы прототипін италиялық өзін-өзі оқытатын инженер құрастырған деп болжануда: құрылым екі бөлімнен тұрды, олардың біреуіне су, ал екіншісіне сүт құйылды, содан кейін ол бірінші ыдыстан түтік арқылы келетін бумен шайқалды.
  • Италияның ұлттық эспрессо институтының (Istituto Espresso Italiano (IEI)) зерттеулеріне сәйкес, «канондық» капучино 25 мл эспрессо мен 100 мл көбіктенген сүттен дайындалады, осының арқасында сусында қарқынды, бірақ ауыз қуырмайтын дәмі, бай хош иісі және әрең байқалатын қышқылдығы бар.

Капучино кофесі — кофе әлемінің классикасы. Нәзік құрылымы бар хош иісті, орташа қанық сусын нәтижелі күнді бастау үшін немесе жексенбілік таңғы ас үшін өте қолайлы. Нағыз капучино әуесқойлары үшін күннің уақыты маңызды емес! Енді сіз дәстүрлі капучиноны қалай дайындауды және оған не кіретінін білесіз. Кәдімгі сусынға «ерекшелігін» қосуға көмектесетін түпнұсқа рецепттерімізді қолданып көріңіз! Дайындау үдерісін жылдамдату үшін NESCAFÉ® еритін кофесін негіз ретінде алыңыз. Достарыңыз бен жақындарыңызды қонаққа шақырыңыз және жаңа дәмдерді бірге ашыңыз!