main content

Апельсин шырыны қосылған кофе: бамбл кофесін үйде қалай дайындау керек

Сергітетін цитрустық бамбл — кофенің негізіндегі ең танымал жазғы коктейльдердің бірі. Біз оны қалай дұрыс дайындау керектігін және ол үшін не қажет екенін айтып береміз.

Бамбл кофесі (ағылш. bumble coffee) — эспрессо мен апельсин шырыны негізінде жасалатын қуаттандыратын сусын. Оны дайындаудың көптеген нұсқалары бар: бамблды суық және жылы, даршын мен карамель шәрбатымен, фрешпен немесе тетрапакеттегі шырынмен ішуге болады.

Неліктен бамбл кофесі осылай аталады? Оны дайындаған кезде кофе мен шырын қабат-қабат салынады, және де сарғыш және қоңыр түстердің үйлесуіне байланысты коктейльдің түсі түкті араның түсіне ұқсайды. Ағылшын тіліндегі «түкті ара» bumblebee деп аударылады — сондықтан сусынның атауы осындай. Бұл мақалада біз коктейльдің пайда болу тарихы мен оның түрлендірмелері туралы, сондай-ақ NESCAFÉ® еритін кофесінің негізінде бамбл кофесін үйде қалай дайындау керектігі туралы айтып береміз. Оқыңыз және бізбен бірге тәжірибе жасаңыз!

 

Бамбл кофесінің пайда болу тарихы

Апельсин шырыны қосылған кофенің негізіндегі коктейльдің пайда болуының екі нұсқасы бар.
Бамбл кофесінің пайда болу тарихы

№ 1-нұсқа. Бамблды Мәскеу баристасы ойлап тапты

Ең көп таралған нұсқа бойынша, сусынның авторы — елордалық «Кофеманияның» баристасы Роман Гордеев. 2001 жылы ол суық эспрессоны апельсин шырынын араластырып, оған «Бамбл кофесі» деген ат берді.

№ 2-нұсқа. Кофе сусыны Бразилиядан шыққан

Дәл осы ел сусынның екі негізгі ингредиентін: кофе мен апельсинді өндіру бойынша әлемде жетекші орын алады. Сондықтан көбінесе осындай ерекше комбинациясы бар кофенінің жарыққа шығаруын бразилиялықтарға жатқызады.

Қандай нұсқа шын екені — риторикалық сұрақ, бірақ апельсин шырыны мен эспрессо қоспасы дәл қазір көптеген елдерде беріледі деп айтуға болады. Сонымен қатар, сусын атауларының да ондаған нұсқалары бар: бір жерде ол «Американо оранж» деп танымал, бір жерде — «Мұзы бар цитрустық американо» немесе «Санрайз» коктейлі (ағылш. Sunrise) деп аталады.

Бамбл кофесі үшін қандай ингредиенттер қажет

Бамбл кофесін үйде қалай дайындау үшін сізге қандай ингредиенттер қажет? Коктейльдің негізінде үш негізгі құрамдас бөлік бар.

Как сделать бамбл кофе

Шырын
Сізге қажет бірінші нәрсе — апельсин шырыны. Бамбл кофесін дайындау үшін жаңа сығылған шырын да, тетрапакеттегі шырын да қолданылады. Егер сіз сусынға жарқынырақ дәм бергіңіз келсе, бірінші нұсқаны таңдаңыз, өйткені фрештің дәмі қанығырақ болады. Егер уақыт шектеулі болса, тетрапакеттегі шырын да қолайлы болады.

Кофе
Эспрессоны туркада немесе кофе машинасында дайындауға болады, бірақ ең ыңғайлы нұсқа — негізге еритін кофені, мысалы, НЕСКАФÉ® алу. Оны дайындау үшін сізге тек 1 шай қасық еритін кофе мен 30 миллилитр ыстық суды араластыру керек. Бұл әдістің артықшылығы — сіз су көбірек немесе азырақ мөлшерін қосу арқылы сусынның дәмін өзіңізге қарай реттей аласыз.

Шәрбат
Классикалық коктейльдегі соңғы түр реңкі — шәрбат. Әдетте, карамель шәрбаты. Ол эспрессо мен цитрустың қаныққан комбинациясын аздып өшіру арқылы сусынның дәмін жұмсағырақ етеді.

Бамбл кофесін үйде дайындаудың құпиялары

Бамбл кофесін үйде қалай дайындау керек

Апельсин бамбл кофесін өз қолыңызбен дайындау оңай. Назар аудару керек бірінші нәрсе — араластырудың дұрыс тізбегі. Ингредиенттерді белгілі бір ретпен қосу керек, тек осылайша сіз әдемі қабаттарға қол жеткізесіз. Алдымен шыныаяққа карамель шәрбатын, содан кейін шырынды және тек соңында эспрессо порциясын құйыңыз. Стақандағы коктейль түкті араның әдемі түсіне ие болуы үшін эспрессо өте мұқият қосылуы керек. Кофені стақанның бүйіріне құюға, немесе шай қасықты алып, үстіне жұқа ағынмен құюға болады.

Бір жұтым ішпес бұрын, апельсин бамбл кофесіндегі барлық ингредиенттерді араластыру керек. Дегенмен, бұл міндетті емес — сіз оның дәмінің карамельден кофеге дейін қалай өзгеретінін біртіндеп сезіне отырып іше аласыз.

Жылы немесе суық

Бамбл кофесі — жылдың кез келген уақытында ішуге болатын әмбебап сусын. Апельсин шырыны қосылған салқын кофе ыстықта тамаша сергітеді, ал цитрус қосылған жылы қоспа — қыста жылытады.

Егер сіз салқындатқыш коктейль жасасаңыз, мұзды стақанның шамамен жартысын алатындай етіп түбіне салыңыз. Содан кейін шәрбат, шырын және эспрессо құйыңыз. Ал жылы бамбл кофесінің дәмін даршын, қалампыр және мускат жаңғағы сияқты дәмдеуіштер тамаша толықтырады.

Үйге арналған бамбл кофесінің рецептілері

Біз сізге бамбл кофесінің ең танымал нұсқаларын — классикалық және жылы — қалай дайындау керектігін айтып береміз. Сондай-ақ, апельсин шырынының орнына шие шырыны бар эксперименттік рецептімен бөлісеміз.

Бамбл кофесінің классикалық рецептісі

Ингредиенттер:

  • NESCAFÉ® еритін кофесі — 1 ш. қ.;
  • жылы су — 30 мл;
  • карамель шәрбаты — 10 мл;
  • апельсин шырыны — 150 мл;
  • мұз — 2-3 текше.

Алдымен эспрессо дайындаңыз. Ең оңай және жылдам әдіс— 1 шай қасық NESCAFÉ® еритін кофесі мен 30 миллилитр жылы суды араластыру. Стақанды мұзбен толтырып, 10 миллилитр карамель шәрбатын қосып, 150 миллилитр апельсин шырынын құйыңыз. Соңында сусынның «жолақты» болып шығуы үшін стақанға жұқа ағынмен эспрессо құйыңыз. Дайын, коктейліңізден ләззат ала беріңіз!

Жылытатын бамбл кофесі

Ингредиенттер:

  • NESCAFÉ® еритін кофесі — 1 ш. қ.;
  • жылы су — 30 мл;
  • карамель шәрбаты — 10 мл;
  • апельсин шырыны — 150 мл;
  • мускат жаңғағы және/немесе қалампыр (қалауыңыз бойынша) — 1 шымшым;
  • даршын (қалауыңыз бойынша) — 1 шымшым;
  • апельсин (қалауыңыз бойынша) — 1 тілім.

Апельсин шырыны қосылған жылы кофе салқын ауа-райында тамаша жылытып, көңіл-күйді көтереді. 30 миллилитр эспрессо дайындаңыз, оған мускат жаңғағы немесе қалампыр сияқты дәмдеуіштерді қосыңыз. Қоспа тұндырылып тұрған кезде 150 миллилитр апельсин шырынын 50-60 градусқа дейін қыздырыңыз. Шыныаяққа карамель шәрбатын, шырынды қосыңыз, содан кейін тұндырылған татымды эспрессоны ақырын құйыңыз. Алынған коктейльді апельсин тілімімен немесе бір шымшым ұнтақталған даршынмен безендіруге болады. Жылы бамбл кофесі дайын!

Салқын шие бамбл кофесі

Ингредиенттер:

  • NESCAFÉ® еритін кофесі — 1 ш. қ.;
  • жылы су — 30 мл;
  • шоколад шәрбаты — 10 мл;
  • шие шырыны — 100 мл;
  • мұз — 2-3 текше.

Егер цитрус дәмі бар кофе сусындары сізді таң қалдырмаса, біз тағы бір экзотикалық нұсқаны ұсынамыз — апельсин шырынын шие шырынына ауыстырыңыз. Стақанды алып, оны мұзбен толтырыңыз және оған 10 миллилитр шәрбат қосыңыз. Шиемен шоколад шәрбаты ең жақсы үйлеседі, сондықтан соны алуға кеңес береміз. Содан кейін стақанға 100 миллилитр шие шырыны мен 30 миллилитр эспрессо құйыңыз. Кофе салқындаған кезде оны басқа ингредиенттері бар стақанға абайлап құйыңыз. Сіздің шие бамбл кофеңіз дайын!

Енді сіз бамбл кофесі үшін қандай ингредиенттер қажет екенін, сусынның қандай түрлендірмелері бар екенін және оны үйде NESCAFÉ® еритін кофесінің көмегімен қалай тез дайындау керектігін білесіз. Хош иісті, бай және қуаттандыратын бамбл жылдың кез келген уақытында көңіл-күйді тамаша көтереді. Байқап көріңіз және сергектікпен зарядталыңыз!