main content

Суық кофенің түрлері, атаулары және рецептілері

Суық кофені Нидерландыда 300 жыл бұрын іше бастады, содан бері бұл сусын бүкіл әлемде танымал болды. Біз ол туралы қызықты фактілерді айтып береміз және рецептілермен бөлісеміз!

Көбісі кофені ыстық ішуге дағдыланған. Дегенмен, жаздың күнінде тамаша сергітетін суық кофе сусындарының ондаған нұсқалары бар. Мысалы, шырын қосылған эспрессо, балмұздақ қосылған глясе, жай мұз қосылған кофе және басқалары.

Суық кофенің пайда болу тарихын, сусынның қандай түрлері мен рецептілері бар екенін, сондай-ақ оны NESCAFÉ® еритін кофесі негізінде қалай дайындау керектігін біліп алыңыз.

Суық кофені кім және қашан ойлап тапты

Ең көп таралған нұсқаға сәйкес, суық кофе 17 ғасырда дәндерді суық суда тұндырған голландиялық теңізшілердің арқасында пайда болды. Сусынның танымалдылығының екінші толқыны 18 ғасырда болды. Содан кейін Францияның Мазагран қаласында қызмет еткен француз сарбаздары рецептінің тағы бір нұсқасын ойлап тапты. Олар сергітетін және балғындыратын сусын үшін суық суды ұнтақталған кофе мен шәрбатпен араластыратын. Отанына оралғаннан кейін ардагерлер бұл рецептке сән енгізді, оны cafe mazagran деп атады (фр. мазагран кофесі) және бұл сән Еуропада 19 ғасырдың соңына дейін сақталды.

Айтпақшы, сіз фраппе деп аталатын ең танымал суық кофе негізіндегі сусындардың бірін Nestlé® қызметкері ойлап тапқанын білдіңіз бе? Салоникидегі жиырма екінші көрмеде Nestlé® павильонының қызметкері көрмеге келушілеріне дәм татқызатын еритін кофе үшін ыстық су таусылғанын анықтады. Келушілер көп болғандықтан, суды қайнатуға уақыт болмағандықтан, ал сырттағы температура әлі жазғы болғандықтан, жас жігіт екі қасық еритін кофе суық су құйып, аздап тәжірибе жасауға шешім қабылдады. Алынған сусын келушілерге ұнады. Болашақта ол жетілдірілді — мұз қосылды, сусында арнайы рецептілер пайда болды, ол үшін оңай еритін кофе, қолтаңба аксессуарларын шығара бастады.

Суық кофенің түрлері және олардың атаулары

Кофе негізіндегі алкогольсіз сусындардың көптеген нұсқалары бар — ол балмұздақпен безендіріледі, шырынмен, шәрбатпен және газдалған сусындармен араластырылады. Суық кофенің ең танымал түрлерін тізімдейік:

Суық кофенің түрлері және олардың атаулары
  • Колд брю — суық сумен құйылған және 24 сағатқа дейін тұндырылған кофе.
  • Бамбл — апельсин шырыны мен шәрбат қосылған эспрессо.
  • Эспрессо-тоник — эспрессо мен тоник қоспасы.
  • Айс-латте — мұз қосылған кофе латтесі.
  • Фраппучино — сүт, көпіршітілген кілегей және шоколад шәрбаты қосылған кофе.
  • Дальгона — қант пен сүт қосылған көпіршітіліп шайқалған кофе.
  • Аффогато — балмұздақ дөңгелегі қосылған ыстық эспрессо.
  • Глясе — балмұздақ қосылған суық кофе.
  • Кофе мұзы — кофеден мұз текшелері бар сүт.
Өз талғамыңызға сай рецепт таңдап, тәжірибе жасаңыз. Сонымен қатар, суық кофеге негізделген кез келген сусынды өз қолыңызбен дайындауға болады.

Суық кофенің қарапайым және ерекше рецептілері

Сергітетін сусын жасау үшін кофеханаға барудың немесе қымбат кофе машинасын сатып алудың қажеті жоқ. Біз сізге үйде оңай қайталауға болатын әртүрлі рецептілердің таңдауын жасадық.

Мұз қосылған суық американо

Ингредиенттер:

  • 1 шай қасық еритін кофе
  • 30 мл ыстық су
  • 150 мл суық су
  • 2-3 мұз текшесі

Қара кофені ұнататындар үшін біз суық американоның дәмін көруге кеңес береміз. Эспрессо дайындау үшін 1 шай қасық еритін кофе мен 30 миллилитр ыстық суды араластырыңыз. Бокалды алыңыз, оны мұзбен толтырыңыз, содан кейін кофе мен суық су қосыңыз. Дайын!

Бамбл кофесі

Ингредиенттер:

  • 1 шай қасық еритін кофе
  • 30 мл ыстық су
  • 150 мл апельсин шырыны
  • 1 ас қасық карамель шәрбаты
  • 2-3 мұз текшесі

Бамбл кофесі – кофе мен апельсин шырынынан жасалған сусын. Бұл аздап қышқылдығы бар суық сусындарды ұнататындарға ұнайды. Стақанды мұзбен толтырыңыз, содан кейін оған апельсин шырыны мен шәрбат қосыңыз. Эспрессо дайындау үшін 1 шай қасық еритін кофе мен 30 миллилитр ыстық суды араластырыңыз, содан кейін оны стақанға құйыңыз. Бамбл кофесі дайын!

Бал мен сүт қосылған суық кофе

Ингредиенттер:

  • 1 шай қасық еритін кофе
  • 30 мл ыстық су
  • 70 мл сүт
  • 1 шай қасық бал
  • 2-3 мұз текшесі

Сүтке бал қосып, түбінде бал қалмас үшін жақсылап араластырыңыз. Эспрессо дайындау үшін 1 шай қасық еритін кофе мен 30 миллилитр ыстық суды араластырыңыз, содан кейін оны стақанға құйыңыз. Стақанды мұзбен толтырыңыз, оған бал мен эспрессо қосылған сүт қосыңыз. Сіздің сусыныңыз дайын!

Фраппучино​

Ингредиенттер:

  • 1 шай қасық еритін кофе
  • 30 миллилитр ыстық су
  • бөлме температурасында 100 мл сүт
  • 2 ас қасық шоколад шәрбаты
  • 2-3 мұз текшесі
  • 4-8 г қант (қалауыңыз бойынша)
  • көпіршітілген кілегей (қалауыңыз бойынша)

Фраппучино дайындау үшін сізге барлық ингредиенттерді шайқап алу үшін блендер немесе шейкер қажет болады. Эспрессо дайындау үшін 1 шай қасық еритін кофе мен 30 миллилитр ыстық суды араластырыңыз. Араластыруға арналған ыдысқа эспрессо, сүт, шәрбат және қант қосыңыз. Қоспаны 20 секунд шайқаңыз. Стақанды мұзбен толтырып, алынған қоспаны қосыңыз. Оны көпіршітілген кілегей мен шоколад шәрбатымен безендіріңіз.

Эспрессо-тоник

Ингредиенттер:

  • 1 шай қасық еритін кофе
  • 30 мл ыстық су
  • 150 мл тоник
  • 2-3 мұз текшесі

Сіз кофеден жазғы лимонад дайындауға болатынын білдіңіз бе? Егер сізге газдалған сусындар ұнаса, сергітетін газдалған эспрессо-тоник дәмін көруге кеңес береміз. Эспрессо дайындау үшін 1 шай қасық еритін кофе мен 30 миллилитр ыстық суды араластырыңыз. Стақанды мұзбен толтырыңыз, эспрессо мен тоник қосыңыз. Дайын!

Балмұздақ қосылған суық кофе — глясе

Ингредиенттер:

  • 1 шай қасық еритін кофе
  • 30 миллилитр ыстық су
  • 170 мл ыстық су
  • 50 гр балмұздақ

Глясе — бұл бір бокалдағы сусын мен десерт. Егер сіз тәттілермен кофе ішкенді ұнатсаңыз, оның дәмін татып көріңіз. Эспрессо дайындау үшін 1 шай қасық еритін кофе мен 30 миллилитр ыстық суды араластырыңыз. Эспрессо мен ыстық суды араластырыңыз, содан кейін стақанға балмұздақ қосыңыз, осылай сіздің глясеңіз дайын болады.

Суық кофе – ыстық ауа-райында бір уақытта балғынып, сергіп алу қажет болған кезде сіздің тамаша серігіңіз. NESCAFÉ® еритін кофесініңкөмегімен өзіңізге ұнайтын рецептіні бүгіннің өзінде дайындап көріңіз!