Ең көп таралған нұсқаға сәйкес, суық кофе 17 ғасырда дәндерді суық суда тұндырған голландиялық теңізшілердің арқасында пайда болды. Сусынның танымалдылығының екінші толқыны 18 ғасырда болды. Содан кейін Францияның Мазагран қаласында қызмет еткен француз сарбаздары рецептінің тағы бір нұсқасын ойлап тапты. Олар сергітетін және балғындыратын сусын үшін суық суды ұнтақталған кофе мен шәрбатпен араластыратын. Отанына оралғаннан кейін ардагерлер бұл рецептке сән енгізді, оны cafe mazagran деп атады (фр. мазагран кофесі) және бұл сән Еуропада 19 ғасырдың соңына дейін сақталды.
Айтпақшы, сіз фраппе деп аталатын ең танымал суық кофе негізіндегі сусындардың бірін Nestlé® қызметкері ойлап тапқанын білдіңіз бе? Салоникидегі жиырма екінші көрмеде Nestlé® павильонының қызметкері көрмеге келушілеріне дәм татқызатын еритін кофе үшін ыстық су таусылғанын анықтады. Келушілер көп болғандықтан, суды қайнатуға уақыт болмағандықтан, ал сырттағы температура әлі жазғы болғандықтан, жас жігіт екі қасық еритін кофе суық су құйып, аздап тәжірибе жасауға шешім қабылдады. Алынған сусын келушілерге ұнады. Болашақта ол жетілдірілді — мұз қосылды, сусында арнайы рецептілер пайда болды, ол үшін оңай еритін кофе, қолтаңба аксессуарларын шығара бастады.