main content

Американо кофесі дегеніміз не
және оны қалай дайындау керек

Американо — кофенің танымал түрі. Ол неден тұрады, құрамына не кіреді, кофе рецептісі қандай
және американоны үй жағдайында қалай дайындау керек — мақалада басын ашамыз

Американо кофесі (americano) — ыстық су қосылған эспрессо негізіндегі сусын. Американо кездейсоқ пайда болса да, бүкіл әлемде танымал. Жанкүйерлерді жарқын хош иіс, бай және сонымен бірге жұмсақ дәм және сусынның асыл терең түсі қызықтырады.

Біздің мақаламыздан сіз американо туралы қызықты фактілерді, ерекшеліктері мен оны дайындау тәсілдерін біліп аласыз. Біз сондай-ақ өзіңіздің үйіңізде оңай қайталауға болатын түпнұсқа рецепттермен бөлісеміз. Өйткені, сапалы сусыннан ләззат алу үшін кәсіби бариста болу немесе қымбат техниканы сатып алу міндетті емес. Американоны NESCAFÉ® еритін кофесінің негізінде дайындауға болады. Оқыңыз және шабыт алыңыз!

Кофе американо
Мазмұны

Американо тарихы, атауы қалай пайда болды:

«Американдық кофенің» тарихы Италияда жарық көрді — бұл күнді толыққанды, бай эспрессоның кішкене шыныаяқығынан бастайтын ел.

Бір нұсқа бойынша, американо кофесі Екінші дүниежүзілік соғыс кезінде АҚШ армиясының сарбаздары Италияда орналасқан кезде пайда болды. Америкалықтар эспрессоның аз мөлшеріне және оның керемет қанығына үйрене алмады, өйткені олар өз отандарында негізінен тамшылық кофеқайнатқышта дайындалған кофені ішетін. Итальяндық эспрессоның дәмін жұмсарту және ләззатты созу үшін шетелдіктер кофе шыныаяқығына ыстық су қосуды сұрайтын, бұл итальяндықтарды таң қалдыратын.

Нәтижесінде сусынға «americano» атауы берілді, ол итальян тілінен аударғанда «американдық» дегенді білдіреді. Өз кезегінде «Caffè Americano» сөзі «американдық кофе» деп аударылады.

Американоны дайындау әдістері, эспрессодан айырмашылығы

Американо кофесі екі ингредиенттен — эспрессо мен ыстық судан, сәйкесінше 1:1, 1:2 немесе 1:4 қатынасында дайындалады. Сумен сұйылтылған сусын тым қанық емес, бірақ сонымен бірге дәндердің таңдалған түріне тән бай дәм мен хош иіске ие. Сонымен қатар, эспрессодан айырмашылығы, американо бетінде фактуралық көбік әрдайым пайда бола бермейді. Американоны өз бетімен жасау оңай, кем дегенде үш жолмен: туркада, кофе машинасында және еритін кофеден. Әрқайсысы туралы толығырақ айтып берейік.
Как готовить американо в турке

Туркада

Американоның болашағына негіз жасау үшін турка, немесе джезва, қажет болады. Туркаға 2 шай қасық ұсақ ұнтақталған кофе қосып, бір минут баяу отта қыздырыңыз. Кофе хош иісі пайда болғаннан кейін дәміне қарай қант пен 50 мл су қосыңыз. Сусынды қайнатпау және көбік пайда болғаннан кейін турканы плитадан алып тастау маңызды. Көбік тұнғаннан кейін, кофенің хош иісі мен дәмі жақсырақ ашылуы үшін турканы қайта қыздырыңыз. Дайын эспрессо саптыаяққа құйып, 1:1, 1:2 немесе 1:4 қатынасында ыстық су қосыңыз. Сергітетін американо дайын!

Кофе машинасында

Түпнұсқа рецептте болашақ американо үшін арналған эспрессо порциясын мүйізшелі автоматты немесе жартылай автоматты машинада дайындалатын. Әдетте, сусынды дайындау үшін «мүйізше» үстіне ұнтақталған кофе толтырылады және су резервуарға таңбаланған белгіге дейін құйылады. Сусынды толыққанды және әдемі көбікпен ету үшін нұсқаулықтағы ұсыныстарды орындай отырып, кофе машинасын дұрыс баптау маңызды

Еритін кофе негізінде

Сіз таң қаласыз, бірақ осылай да болады! Сізге тек сүйікті саптыаяқ, қасық, ыстық су және еритін кофе қажет. Қандай кофені таңдау керектігін білмейсіз бе? NESCAFÉ® Gold дәмін татып көріңіз — оны кофенің дәмі мен хош иісін жақсы көрсететін арнайы қуырылған Арабика дәндерінен өндіреді. Тек 2 шай қасық кофеге 200 мл ыстық су құйыңыз, жақсылап араластырыңыз және керемет американодан ләззат алыңыз!

Американо үшін оңтайлы кофені қалай таңдау керек:

Американоның теңдестірілген дәмі мен жарқын хош иісі таңдалған кофе дәндеріне байланысты. Нәтиже сізді ренжітпеуі үшін келесі тармақтарға назар аударыңыз:

Кофе сұрпы

Кофе ағаштарының екі негізгі түрі бар — Арабика және Робуста. Арабика дәндерінен дайындалған сусынның дәмі — жұмсағырақ, жидек қышқылдығы мен цитрус реңктері мен гүлді хош иісі бар. Робуста өзінің қанықтылығымен, танылатын ащылығымен, дәнді дақылдардың, жаңғақтардың, шоколадтың және дәмдеуіштердің реңктерімен ерекшеленеді.

Эспрессо дайындау үшін көбінесе қоспаны, яғни Арабика мен Робуста блендін алады. Бұл жағдайда дайын сусын айқын дәм мен құрылымға ие болады, ал оның бетінде қоңыр немесе ашық жаңғақ түсті тығыз көбік пайда болады. Дәндердің екі түрінің пайыздық арақатынасы кез келген болуы мүмкін. Мысалы, американо үшін 90% Арабика мен 10% Робуста бар бленд қолайлы.

Балғындық

Көп қырлы, бай дәмі бар хош иісті кофені тек жаңа қуырылған дәндерден жасауға болады. Оларды екі айға дейін сақтаған дұрыс, өйткені уақыт өте келе эфир майларының қарқындылығы төмендейді және мұндай кофеден алынған сусындар «жалықтырғыш» және «бір буынды» болады.

Ұнтақталған кофені тіпті жеті күн ішінде тұтыну керек, өйткені ол ұнтақталғаннан кейін бірден кейбір қасиеттерін жоғалтады. Сондықтан болашақта пайдалану үшін ұнтақталған кофені артық жинамағаныңыз жөн, бір апта ішінде пайдалануға уақытыңыз жеткенше сатып алған дұрыс. Өйткені содан кейін ол өзінің бастапқы дәмі мен хош иісін, ал олармен бірге өзінің «ерекшелігін» жоғалтады.

Қуыру

Эспрессо жасау үшін орташа немесе қараңғы қуырылған дәндерді таңдаған дұрыс. Қараңғы болған сайын, сусынның дәмі жарқын және бай болады. Дегенмен, тым көп қуырылған дәндер сусынды ащы етеді, сондықтан тепе-теңдікті табу маңызды.

Ұнтақтау

Кофе дәндерін ұнтақтауы неғұрлым ірі болса, эспрессо дәмі соғұрлым жұмсақ және қарапайым болады. Ыстық сумен сұйылтылғаннан кейін, сусын мүлдем көріксіз болады. Сондықтан американо дайында үшін дәндерді жұқа немесе орташа ұнтақтауды таңдаған жөн.

Зерна кофе для американо

Американо кофесін қалай дұрыс беру керек

Американо дайындалғаннан кейін бірден, көлемі 250 мл немесе одан да көп болатын саптыаяқта немесе шыныаяқта беріледі. Сусынның температурасы мен сипаттамаларын сақтау үшін ыдысты алдын ала қыздыруды ұсынамыз.

Американоның барлық сұлулығы қарапайым құрамында, бай дәмінде және әр жұтымнан баяу ләззат алуға мүмкіндік беретін көлемді порциясында. Бұл бір жұтыммен ішілетін эспрессо емес.

Как правильно подавать и пить американо

Таңертеңнен бастап американо шыныаяғы жұмыс ретіне келуге көмектеседі, түскі асты жағымды аяқтайды және түстен кейін сергектік қорын толықтырады. Сусынды жемістермен, сүйікті шоколадтың бірнеше тілімдерімен немесе оған негізделген пісірілген нан-тоқаштармен, мысалы, браунимен, шоколадты маффиндермен толықтыра аласыз.

Американо шыныаяғына эспрессо негізінде дайындалатыны классикалық итальяндық тирамису десерті тура келеді. Сондай-ақ, үлпілдеген меренгтер, кәмпиттер, шоколад глазуріндегі жаңғақтар, вафлилер, даршын қосылған тоқаштар, халва, пудингтер, пончиктер, балмұздақ жақсы қосымша болады.

Тәтті десерт кофенің дәмін қабылдауға ыңғайлы етуге көмектеседі және таңдалған сұрыптың ерекшеліктерін көрсетеді. Мысалы, фундук қосылған итальяндық бискотти печеньесі немесе жаңғақ қосылған сәбіз кекстері Робустаға тән шоколад пен карамель ноталарын жарқыратады. Арабикадағы гүлдер мен жемістердің реңктерін көкжидек маффиндерімен немесе лимон тартымен ерекшелеуге болады.

Десерттерден басқа, американоның сэндвичтермен, жұмсақ, қатты және бабына келген ірімшіктермен, бидай немесе қара бидай тосттарымен, хот-догтармен, омлеттермен, салаттармен, ботқалармен, жаңғақтармен немесе жержаңғақ пастасымен, тұзды және тәтті крекерлермен, попкорнмен, тәтті және тәтті емес нан-тоқаштармен үйлесімдерді байқап көріңіз.

Американоның танымал және түпнұсқа рецепттері

Американоның классикалық нұсқасын қарапайымдылығы үшін жақсы көреді. Бірақ кейде әдеттегі сусынға әртүрлілік тамшысын қосуға болады. Өзіңізді, достарыңызды, жақындарыңызды және сүйіктілеріңізді еркелету үшін сүйікті рецепттерімізбен бөлісеміз.
Оригинальные рецепты американо

Суық

Термометр бағанасы жоғары қарай жылжып бара жатқанда, мұз қосылған американо ыстықтан құтылуға көмектеседі.

Биік стақанға бірнеше мұз текшелерін салыңыз, 195 мл суық су, жаңа қайнатылған эспрессо порциясын (30 мл) қосыңыз және сүйікті сусынның сергітетін балғындығынан ләззат алыңыз! Айтпақшы, таңдалған Арабиканың ұнтақталған дәндері қосылған NESCAFÉ® Classic еритін кофесі мұзды американо үшін өте қолайлы.

Сүт қосылған

Сүт қосылған американоның нәзік дәмі бар, сонымен қатар оны дайындау оңай. Сізге сүт көбігін шайқаудың да қажеті жоқ — суық немесе жылы сүтті тікелей кофе бар шыныаяққа қосу жеткілікті. Мөлшерді өз қалауыңыз бойынша таңдауға болады — сүттің порциясы неғұрлым көп болса, сусынның дәмі соғұрлым жұмсақ болады. Сүттің орнына кілегейді де қолдануға болады.

Даршын қосылған

Даршын кофе ноталарын ерекше көрсетіп, толықтырады. Дәмдеуішті тікелей американо бар шыныаяққа қосыңыз — бір таяқша немесе ¼ шай қасық ұнтақталған даршын жеткілікті. Немесе даршынды сүт қосылған кәстрөлге салыңыз, қайнатыңыз және қоспаны баяу отта ұстай тұрыңыз, сонда татымды дәм температураның әсерінен жақсырақ ашылады. Кофеге ыстық, хош иісті сүт қосып, даршынмен безендіріңіз.

Шәрбаттар қосылған

Егер сіз тәтті кофені ұнатсаңыз немесе жаңа нәрсені көргіңіз келсе, онда американоға шәрбат қосыңыз. Ол кез келген: карамельдік, ванильдік, бадамдық, шоколадтық, жемістік немесе жидектік болуы мүмкін. Шәрбат кофенің дәмі мен хош иісін сұрыпқа және қуырудың қарқындылығына байланысты баса көрсетеді немесе аздап жұмсартады. Американо бар саптыаяққа 2 шай қасық (10 мл) шәрбат қосып, жақсылап араластырыңыз. Шәрбаттардың алуантүрлілігінің арқасында сіз күн сайын әдеттегі сусынның дәмдік реңктерімен тәжірибе жасай аласыз.

Шоколад қосылған

Кофенің сұрпына байланысты шоколад сусынның жидек ноталарын күшейтеді, ащылықты жұмсартады немесе қышқылдықты сәл теңестіреді. Американоға шоколад жоңқасын немесе еріген шоколадты қосуға болады. Немесе тілімдерді шыныаяқтың түбіне қойып, олардың үстіне ыстық эспрессо құйып толтыра аласыз. Какао өнімдері жоғары ащы шоколадты қолданған дұрыс. Мөлшерін өз қалауыңыз бойынша таңдаңыз, бірақ бастау үшін бір порцияға 2-3 бөлікшені қолданып көріңіз.

Ерекше және қызықты фактілер

Әр кафенің, мейрамхананың және тіпті бардың мәзірінде ұсынылған сусын туралы тағы біраз:
Америка Құрама Штаттарында американо онша танымал емес, өйткені ел тұрғындары әлі де тамшылық кофеқайнатқышта дайындалған кофені жақсы көреді;
Кейде американдық кофені итальяндық лунгомен шатастырады, дегенмен сусындар арасында үлкен айырмашылық бар: соңғысы эспрессо сияқты кофе машинасында дайындалады, бірақ демдеу кезінде көбірек су қолданылады;
Американо бетінде әдемі көбікті сақтау үшін алдымен шыныаяққа ыстық су, содан кейін эспрессо құйылады.

Американо кофесі тапқыр итальяндықтардың жеңіл қолымен пайда болды және кофе әуесқойлары үшін классикаға айналды. Қатаң, ықшамды, хош иісті. Дайындау оңай, таңертең және күннің кез келген уақытында тамаша сусын.

Енді сіз классикалық американоны қалай дайындау керектігін және оған не кіретінін білесіз. Егер сіз әдеттегі американоға аздап әртүрлілік қосқыңыз келсе, онда біздің рецепттеріміздің бірін қолданып көріңіз. Немесе бірден барлығын көріңіз!

Ал уақытыңыз мен күш-жігеріңізді үнемдеу үшін  NESCAFÉ® еритін кофесін негіз ретінде алыңыз. Және де дәмін татуға достарыңызды шақыруды ұмытпаңыз, өйткені компанияда көңілдірек қой!